جزئیات مقاله

چگونه می‌توانید کودک خود را برای دنیای پیچیده امروزی آماده کنید؟

 مقدمه

 امروز تربیت کودکان یا بهتر است بگوییم فرزند پروری به‌ عنوان یکی از مشکلات و دغدغه‌ های اصلی هر خانواده به شمار می‌ رود. این تربیت و فرزند پروری آن‌ قدر به دغدغه خانواده‌ ها تبدیل شده‌ است که بسیاری از خانواده‌ ها بدلیل ترس از این مورد نسبت‌ به جلوگیری از فرزند آوری اقدام می‌ کنند. به‌ همین دلیل ما نیازمند آموزش‌ های کافی در جهت فرزند پروری و تربیت کودکان خود می‌ باشیم تا بتوانیم آن‌ ها را با دنیای پیچیده امروزی آماده کنیم و شاید این سوال شما هم باشد که چگونه می‌ توانید کودک خود را برای دنیای پیچیده امروزی آماده کنید؟ به‌ همین دلیل در این بخش در مجموعه کلینیک ثامن در کنار شما هستیم تا تمام نکاتی که نیاز است تا شما رعایت کنید و در تربیت فرزند خود آن‌ ها را بکار بگیرید را برایتان ارائه دهیم امید است با مطالعه این مطلب بتوانید دغدغه خود را حل‌ ‌و فصل کنید.

مقاله پیشنهادی : مفاهیم و اصول اولیه‌ ی تربیت فرزند

 

چالش های تربیت فرزندان

چالش های تربیت فرزندان

 در دنیای امروز، تربیت کودکان با چالش‌ های بسیاری رو به‌ رو است. این چالش‌هاعبارت‌اند از؛

 ۱- فراوانی اطلاعات: در دنیای امروز افراد با فراوانی اطلاعات مواجه می‌ شوند. از طریق اینترنت کودکان به اطلاعات مختلفی دسترسی دارند و این اتفاق همراه با تبلیغات نا مطلوب و محتوای غیر مناسب می‌ تواند بر روی تربیت فرزندان تأثیر منفی بگذارد.

 ۲- فشار های اجتماعی: کودکان در دوران نوجوانی خود، با فشار های اجتماعی متعددی دست‌ و پنجه نرم می‌ کنند. از جمله چیز هایی مانند دوستانشان، مشکلات مالی، و تأثیر رسانه‌ های اجتماعی و این‌ که چطور در مقابل خشم، نا امیدی و استرس رفتار کنند از جمله فشار های اجتماعی می‌ باشد.

 ۳- کمبود زمان: اغلب تعداد زیادی از والدین شاغل هستند و این اتفاق باعث می‌ شود تا وقت کافی را صرف تربیت فرزندان نکنند. با توجه به این شرایط، کمبود زمان نیز به نوبه خود می‌ تواند بر روی روابط خانوادگی و تربیت کودکان نیز مؤثر واقع شود.

 ۴- تغییر فرهنگ: در دنیای امروز، فرهنگ‌ ها و ارزش‌ ها با سرعتی بیشتر از هر زمان دیگری در حال تغییر هستند و می‌ توانند تأثیرات بسیاری بر روی کودکان داشته باشد.

 ۵- فناوری: به خاطر پیشرفت فناوری، کودکان در پیشرفت تکنولوژی قرار گرفته‌ اند. توقع می‌ رود والدین به‌ طور فزاینده ‌ای در کمک به فرزندان خود در مورد نحوه‌ی استفاده از تکنولوژی نیز مسئولیت‌ هایی را بر دوش بگیرند.

 این فراوانی چالش‌ ها باعث می‌ شود که والدین به گرفتن تصمیماتی با تحول بالایی در تربیت فرزندان خود مجبور شده و باید سعی کنند تا بهترین راهکار ها را برای تربیت کودکانشان پیدا کنند.

نکاتی که در تربیت کودک باید به آن توجه داشت

 به‌ طور کلی توجه به تربیت کودک از آن دست مواردی است که ما باید ابتدا بدانیم که چه مواردی را باید با آن‌ ها توجه کنیم و یک کودک چه مسائلی را باید آموزش ببیند و نسبت‌ به آن‌ ها تربیت شود. به ‌همین دلیل در تربیت کودک، نکاتی مهم وجود دارد که می ‌بایست به آن‌ ها توجه کرد که در ادامه آن ‌ها را شرح می ‌دهیم.

  • آموزش ارزش‌ های اخلاقی و اجتماعی: از مهم ‌ترین نکات تربیتی و فرزند پروری آموزش‌ های ارزش‌ های اخلاقی و اجتماعی به آن ‌ها می ‌باشد. در این موضوع کودک بهترین تربیت را در مراحل اولیه آموزشی بدست می ‌آورد و در صورتی ‌که ما نتوانیم ارزش ‌های اجتماعی و اخلاقی را به کودک به ‌درستی آموزش دهیم او به ‌صورت طبیعی میل به انجام کار هایی خواهد داشت که از نظر ذهنی برای وی قابل‌ قبول باشد.
  • رعایت حدود و قوانین: از مهم ‌ترین اصول تربیتی کودک، رعایت حد و مرز ها و قوانین می ‌باشد. فرزندان شما با آموزش این موضوع می‌ توانند نظم و رتبه ‌بندی زندگی خود را ارتقا دهند.

 3- خلاقیت ‌ها: خلاقیت کودک بخشی از زندگی وی می‌ باشد. زمانی‌ که کودک خلاقیت در وی رشد می‌ کند می‌ توان شخصیت اجتماعی او را نیز در مرتبه‌ی بالایی تصور کرد همچنین تقویت خلاقیت فرزندان می ‌تواند موفقیت آینده‌ی آنان را تضمین کرده و شکست دادن مشکلات را به آنان بیاموزد.

4- خود کنترلی: خود کنترلی امری بسیار مهم در تربیت فرزندان به شمار می ‌رود تا این‌ که کودک باید بیاموزد و یاد بگیرد که قبل ‌از انجام هر کار یا تصمیمی گیری نسبت‌ به آن کار، از اثرات و تأثیرات آن کار بر روی خود آشنا شود. یعنی این ‌که قبل ‌از تصمیم و انجام کار از خود بپرسد که این کار چه تأثیری بر روند زندگی من خواهد داشت؟

5- ایجاد فضاهای دوست ‌داشتنی و محبوب برای کودکان: کودکان در محیط‌ هایی که نسبت‌ به آن‌ ها علاقه دارند و یا آن ‌ها را دوست دارند بیشتر یاد می ‌گیرند. بنابراین بهتر است که برای تربیت و فرزند پروری در محیط‌ هایی این اتفاق صورت پذیرد که کودک نسبت‌ به آن ‌ها علاقه‌ مند می ‌باشد.

5- توانایی و مهارت مهار احساسات: همه ما به‌ خوبی می ‌دانیم که بسیاری از مشکلات و ضرباتی که به ما وارد می ‌شود به‌ خاطر عدم کنترل احساسات می ‌باشد به ‌همین دلیل ما باید مهارت‌ های مهار احساسات و کنترل احساسات را به کودکان خود آموزش دهیم و این آموزش جهت کنترل هیجان معمولا امری مداوم در فرزند پروری می ‌باشد.

7- رعایت و ترویج بهداشت فردی: کودک باید بداند که توجه به بهداشت شخصی نه‌ تنها از نظر جسمی بلکه از نظر روحی نیز می ‌تواند وی را در محیط قابل ‌اعتماد و با شخصیت نشان دهد.

 8- تقویت روحیه رقابتی: روحیه رقابتی بسیار مهم است، زیرا باعث می ‌شود کودکان سخت کار کردن را یاد گرفته و به دیدگاه افزایش اعتماد به ‌نفس برای رسیدن به هدف‌ های مطرح‌ شده برای خود نیز افزوده می ‌شود.

9- تشویق به خواندن و آموزش دیدن : خواندن از بهترین راه‌ ها برای گسترش دایره واژگان، کسب دانش بیشتر و در نهایت تقویت مهارت ‌های کودکان می‌ شود. بنابراین بسیار مهم است که کودکان خواندن را یاد گرفته و نسبت ‌به آن نیز انگیزه نشان دهند.

 10- ایجاد فضای تعاملی: کودکان می ‌بایست در فضا های پر تعامل قرار بگیرند. این تعامل باعث تقویت بخش اجتماعی و ارتباطات آن‌ ها می ‌شود و در نهایت منجر به افزایش اعتماد به ‌نفس و پیشرفت در محیط اجتماعی می‌ گردد.

مقاله پیشنهادی: بایدها و نبایدهای رفتار با کودک

راهکارهای تربیت فرزندان

 همون ‌طور که در بالا نیز اشاره کردیم، تربیت فرزندان یکی از چالش ‌های بسیار بزرگ برای خانواده ‌ها به شمار می ‌رود که نیاز است یکسری از راهکار ها را رعایت و به نکاتی توجه داشته باشیم تا بتوانیم براساس آن فرزند پروری و تربیت فرزندان خود را به بهترین نحو انجام دهیم.

 به ‌طورکلی می‌ توان راهکار ها را به ‌صورت زیر برشمرد؛

  • اولین راهکار برای تربیت فرزندان شناسایی موضوعات بی ‌خطر می‌ باشد؛ والدین به‌ خوبی مسیر های خطرناک راه می‌شناسند و می‌ دانند که چگونه باید نسبت‌ به این مسیر ها واکنش نشان دهند. یکی از موضوعاتی که امروز برای خانواده‌ ها بسیار سخت شده ‌است خطر های فضای رسانه اجتماعی و سوشال مدیا و اینترنت بر روی تربیت فرزندان می‌ باشد. به ‌همین دلیل راه‌ های ایمن‌ سازی اینترنت نیز وجود دارد که برای تربیت صحیح و نحوه‌ی صحیح استفاده از اینترنت نیز آموزش‌ هایی وجود دارد که می ‌توانید آن ‌ها را بیاموزید.
  • الگو بودن به‌ جای عبرت بودن

 پدر و مادر باید به ‌گونه‌ای عمل کنند که الگوی مثبتی برای فرزند خود باشند به ‌همین دلیل فرزندان به‌ جای توجه به صحبت ‌های والدین خود به رفتار آن ‌ها توجه می ‌کنند و از رفتار آن‌ ها درس می‌ گیرند. بنابراین اگر می‌ خواهید تربیت فرزندان خود را به صحیح ترین نحو ممکن انجام دهید می ‌بایست ابتدا به رفتار خود رجوع کنید.

 3-اعمال نتایج کار ها

 سومین چیزی که در تربیت بسیار مؤثر واقع می ‌شود استمرار رفتار و اعمالی است که ما از کودکان انتظار داریم و نتایج و پیامد هایی که رفتار ها و کار های آن ‌ها دارد. اگر ما نتایج و پیامد های نادرست رفتار کودکان را به ‌طور مستمراً با آن‌ ها گوشزد کنیم بی ‌شک نتایج قابل ‌قبول در تربیت فرزندان خواهیم داشت اما اگر صرفاً برای ۱ یا ۲ بار نتایج رفتار نادرست کودکان را به آن ‌ها تحمیل کنیم مطمئناً نتایج قابل ‌قبولی در تربیت فرزندان نخواهیم داشت.

4- تعیین محدودیت مقتضای زمان

 بسیاری از ما فکر می ‌کنیم که محدودیت ‌ها می ‌بایست بر اساس زمان مشخص شود یعنی این ‌که چه زمانی ما می‌ بایست برخی محدودیت‌ ها را از روی فرزند خود کاهش دهیم. نکته حائز اهمیت در خصوص این موضوع این است که اگر کودکی به سن خاصی رسید لزوماً معنای آن این نیست که ما می‌ توانیم برخی محدودیت ‌ها را از فرزند خود کم کرده و برخی امتیاز ها را به وی بدهید. زمانی ما می ‌توانیم این کار را انجام دهیم که تأثیرات تربیتی قبلی خود را بر روی کودک خود مشاهده کنیم.

 بنابراین اگر مشاهده می ‌کنید که فرزند دیگری که هم‌ سن فرزند شماست دارای امتیازاتی می ‌باشد به این معنی نیست که شما نیز می ‌بایست آن امتیازات را به فرزند خود او واگذار کنید.

 ۵- تشخیص روش عاقلانه برای مبارزه با رفتار کودکان

 بسیاری از اوقات ما در مقابل فعالیت ‌هایی که از بچه ‌ها و کودکان خود  مشاهده می کنیم مقابله می ‌کنیم. مثلاً کودکی خردسال می ‌خواهد در تابستان با لباس گرم به بیرون برود بنابراین این مورد زیاد اهمیت ندارد و صرفاً تجربه ‌ای برای کودک خواهد شد و پس بنابراین بهتر است که ما بر روی اتفاقات اجتماعی و مشکلات رفتاری مشکل ‌ساز دیگر تمرکز داشته باشیم و اتفاقات کوچک را به‌عنوان تجربه‌ای برای کودکان در نظر بگیریم.

 ۶- توجه به مدیریت استرس

 بسیاری از والدین در مدیریت خود استرس‌ های خود را نیز دخیل می ‌کنند. به ‌گونه‌ای که برای تربیت فرزندان خود والدین پراسترس معمولاً یا جیغ می ‌کشند یا این ‌که از کتک و تنبیه برای آموزش و تربیت فرزندان خود استفاده می ‌کنند. بنابراین این‌ گونه تربیت کردن نه‌ تنها تأثیر مثبتی نخواهد داشت بلکه فرزند را از نظر ذهنی، اجتماعی و غیره وارد حوزه‌ای از زندگی می ‌کند که حالتی ناسالم به خود می ‌گیرد و در نهایت ممکن است شما را برای تربیت فرزندان خود به سمت پزشکان سوق دهد.

 و در نهایت والدین می ‌بایست برای تربیت مثبت به رفتار های قابل‌ قبول فرزندان خود توجه مثبتی داشته باشند و وی را تشویق کنند و همچنین والدین می‌ بایست انتظارات خود را نسبت‌ به فرزندان خود به ‌طور واضح بیان کنند.

 جمع ‌بندی

در این مقاله مجموعه کلینیک روانشناسی ثامن قم در کنار شما بوده تا شما را با نکات، چالش‌ ها و راهکارهای تربیتی فرزندان به‌ طور کامل آشنا کند به ‌همین دلیل اگر شما نیازمند مشاوره تخصصی در حوزه مشاوره کودک قم می ‌باشید می ‌توانید با متخصصین و مشاورین کلینیک ثامن ارتباط برقرار کنید.

دیدگاه ها

نظر شما برای ما مهم است.

شما هم می‌توانید نظر خود را بیان کنید

برای ثبت نظر، لازم است ابتدا وارد حساب کاربری خود شوید

ورود به حساب کاربری